Stresset – så søg hjælp NU.

Fantastisk følelse og kan nu endnu mere målrettet hjælpe med forebyggelse og afhjælpe stressramte effektivt.

Skulle de stress ramte være mere end " blot" stressede ,vil jeg stadig kunne benytte og supplere med mine mange års erfaring og andre uddannelser, til en helhedsorienteret indsats. En indsats der hjælper den ramte også på den lange bane.

Jeg er vild med at holde mig opdateret og dygtiggøre mig hele tiden.

Kun det bedste er godt nok til dig  ❤️

...
Se mere

Lever du dit livs drømme og længsler ud?

Hun mærkede alle celler i hendes krop. Følelserne dansede om kap, på en måde der næsten ikke var til at rumme. De vidnede om den vildeste beslutning hun nogensinde havde taget. En beslutning som ville vende op og ned på hele hendes liv. Hun viste den var rigtig men det var vildt skræmmende og fuldstændig fantastisk. Hendes venner og familie var både stolte og nervøse på hendes vegne ... det samme var hun. Men denne gang var hun forberedt. Tidligere har hun været tæt på men ikke turde. Denne gang skulle intet stoppe hende.... hun ville ikke sidde som gammel og bare ladet tiden gå og undladt at tage springet ....

Kender du det? 

Kender du det ,at gå med en smerte , længsel eller en drøm uden at handle på det. Et ønske,længsel eller en drøm du skubber af frygt for det ikke går. At du bliver en fiasko. At du gør nogen ondt. At.....

Jeg har flere gange stået det sted. Det sted hvor jeg til sidst slog den vildeste kolbøtte i mit liv. Det har været vildeste ture. Så meget har jeg følt mig i live de gange på kanten.

...
Se mere

Det alt for nemt at blive skilt.

Bliv sammen for børnenes skyld.

De sagde ja til at elske hinanden i medgang og modgang. De så lykkelige ud og lige der, i deres ja til hinanden , var de ikke et sekund i tvivl. De skulle blive gamle sammen. De to for evigt  ❤️

-- 0 --

Det er rædselsfuldt at blive skilt. Specielt når der er børn involveret. Det er smertefuldt, uanset om det er egen, den andens eller en fælles beslutning.

...
Se mere

Til helvede med effektiviteten!

Jeg oplever dag efter dag børn, unge og voksne, der er ved at gå helt i stykker. Jeg bliver selv fra tid til anden ramt af effektivitetens på sigt altødelæggende kraft. 

Vi selv, vores børn og unge ender med at bukke under, af at være , eller i forsøget på, at være så pokkers effektive 24/7-365.

Der er et ubeskriveligt pres på de unge i dag. Samtidig er barndommen blevet forkortet bla. i form af en masse læringsplaner i børnehaven og lange skoledage helt fra 0 kl.

Legen, fritidslivet, nærværet, det spontane og fordybelsen er blevet effektiviseret til et minimum.

...
Se mere

Farvel far.

Da jeg var 4 år mistede jeg min far pga. en arbejdsulykke. Det var i den grad uforståeligt og smertende for mig. 

Dengang var der ingen Google eller stor almen viden og opmærksomhed på børns sorgbearbejdelse. Jeg kunne være ked af det det ene øjeblik og opslugt i leg og fuld af grin det næste. Hun har det jo godt! Hun er en stærk lille en. Vi lader være at tale om det, så hun ikke bliver ked igen! Så misforstået.

Børn sørger i bølger. Så det kan "snyde" os til at tro at krisen er ovre. Men børn og unge har brug for ( præcis som voksne) at sætte ord på deres ofte modsatrettede følelser og samtidigt få hjælp til st forstå og rumme det uforståelige og ulykkelige,der er hændt dem og deres familie. Jeg forstod det ikke med min forstand og kunne fornemme på de voksne, at det behøvede vi ikke tale mere om. De inviterede ej til det. Og ja jeg havde jo set hvor ulykkelig min mor havde været, da hun fik beskeden, og ville ikke være skyld i flere tårer hos hende.

Desværre lades alt for mange børn og unge i stikken også i dag. De får i bedste fald hjælp i begyndelse, men da sorg bearbejdelse er en lang proces, svigtes de ofte på den lange bane.

...
Se mere

Kun det bedste er godt nok til dig❤️

Tjek -så er endnu en certificering i hus.

Både den skriftlige og mundtlige prøve er klaret og jeg kan nu også kalde mig certificeret Stress Coach. 

Fantastisk følelse og kan nu endnu mere målrettet hjælpe med forebyggelse og afhjælpe stressramte effektivt.

Skulle de stress ramte være mere end " blot" stressede ,vil jeg stadig kunne benytte og supplere med mine mange års erfaring og andre uddannelser, til en helhedsorienteret indsats. En indsats der hjælper den ramte også på den lange bane.

...
Se mere

Du prøver at løse opgaver, tænke eller relationere på en ny eller anderledes måde.

Du falder snart i og gør som du plejer.

Vanens magt

Fordi du er helt normal. Din hjerne foretrækker at gå af de gamle velkendte stier, da det kan gøres automatisk uden større anstrengelse.

Så du skal være særdeles vågen, mens nye stier trædes til i hjernens indre landskab. 

...
Se mere

jeg vil gerne se dig <3

Hun gik rank og rask mod hoveddøren. Glad og i balance. I går havde hun til ledermødet været både skarp og klar i spyttet. Hun var respekteret for sine utvetydige holdninger og intelligente måde at håndtere medarbejdergruppen på. Hun kunne få det bedste frem i dem og det gav på bundlinien et fint resultat.

Hun tog i håndtaget, ind til hendes barndomhjems store hall. I loftet hang den store og smukke lysekrone i al sin pragt og lyste hende i møde.
Så snart hun trådte ind af døren hos de gamle skete forvandlingen. Forvandlingen til den lille pige, der ikke længere havde retten til at være der, med det hele. Kvinden med de utvetydige holdninger forsvandt som dug for solen. Hun kunne mærke hvordan det ranke og stærke i hende blev til vat og kroppen blev blød og hul. En følelse af, at være på vagt, vågnede i hende.

Det var nyt, at hun var begyndt bevidst at ligge mærke til forvandlingen. Hendes terapeut havde hjulpet hende til, at besøge den lille frygtsomme pige inden i. Hende der fra tid til anden, og altid hjemme hos de gamle, kom frem og sendte den voksen kvinde til tælling. Som en lammelse af nervesystemets øverste etage, der hvor det rationelle og refleksive normalt fandt sted. Hun faldt i i de gamle folder. De folder som forældrene gennem hele hendes barndom, havde værdsat og elsket hende for. 
Det var det søde og selvudslettende i hende, de holdt af. Hende der blot smillede høfligt, uden at vise andre følelser, der kunne vække moderens ubehag og foragt. 
Kvinden havde været dygtig til, at spalte alle de farlige følelser væk. 
Få gange var de kommet til syne under hendes opvækst, men moderen havde straks skammet hende ud som forkælet og tarvelig. Et egoistisk barn, der kun tænkte på sig selv og ikke på moderens følelser. Moderen havde ladet hende vide, at ingen nogensinde ville holde af hende, hvis hun ikke omgående lagde den attitude væk.
Moderens kulde var ikke til at tage fejl af og var forfærdelig skræmmende for den lille pige. En moders afvisning var ikke til at spøge med. Så snart pige sagde undskyld og smilte udenpå, blødte hendes mor atter op. Sådan min pige, hende kan jeg lide havde moderen sagt. Skammen rasede efterfølgende inden i den lille pige. Tænk at være så utaknemmelig et barn. Tænk at hun havde været skyld i hendes mors vrede eller ked af det hed. Tænk at hun havde været så uartig og tarvelig. Fremover behøvede moderen blot sende pigen blikket der sagde det hele, for at holde pigen i de rette folder. Pigen havde nemlig besluttet sig for, at gøre hendes mor stolt og vise, at hun var værd at holde af.

Prisen havde i voksen livet været, at hun havde mødt stressen og siden angsten. Men værst af alt, under alt det lå skammen og frygten for at vise verden, hvem hun i virkeligheden var. Tænk hvis nogen opdagende hvor forfærdeligt et menneske hun var. Det havde betydet af ingen mennesker havde kendt hendes virkelige ansigt. Det var for farligt at vise. Alt for farligt. Hun havde lært at det kostede trygheden og værst kærligheden. Hvem kunne holde af sådan et grimt menneske. Udenpå var hun stærk og glad. Inden i var hun tom og skamfuld.

...
Se mere

Åh mor og far jeg kan ikke..... Hjælp tilbydes via individuel Cool kids og Chilled angst behandling af børn og unge.

Pigen sad sammenkrøllet og rokkede frem og tilbage. Hendes krop dirrede. Hun er blot 14 år. Alligevel er fremlæggelsen i morgen som et uoverstigeligt bjerg at bestige. Hun ved, at i morgen er det hendes tur. Det hele svimler omkring hende. Hun har kvalme. Hun skiftevis græder og skælder sine forældre ud, fordi de vil tvinge hende i skole i morgen. Forældrene er total rådvilde. Deres datter er helt opløst. De er ikke et sekund i tvivl om, at det er ramme alvor for datteren. Det har bare ikke fået det til at gå væk, hendes skræk for skolen , at de har ladet hende slippe og blive hjemme ind i mellem. For hvordan kan man sende sin datter i skole helt opløst og skrækslagen. De aner ikke længere deres levende råd.

Drengen på 16 år var charmerende og meget vellidt blandt sine kammerater. Alligevel var det netop der, han kunne få de rædselsfulde angst anfald. Når der uanmeldt kom flere kammerater forbi, så de var flere end 2, blev det ofte svært. Så kunne han mærke hvordan det gradvist blev sværere at trække vejret, hjertet hamrede afsted og hans kinder blev blussede røde. Han fik ofte en følelse af han kunne besvime, hvilket ville være både skræmmende og vildt pinligt. Han var begyndt at isolere sig mere og mere. Sagde ofte nej til at mødes ude. Hjemme var han mere tryg og kunne kontrollere, at der ikke kom flere ind på værelset af gangen. Forældrene oplevede for alvor, hvordan deres ellers glade dreng, blev mere og mere indadvendt. Når de spurgte til venne besøg, sagde han ofte, at han ikke havde lyst eller overskud, da der var mange lektier han skulle lave. Men de så ensomheden i hans øjne. Når de prøvede at tale med ham, om der var andet galt, svarede han blot nej. De kunne mærke det ikke var sandt.

Pigen på 10 år var sjov og havde sine meningers mod. Hun var dygtig til det meste og virkede til at have en god portion selvtillid.
Dog var der noget der gav hende alvorlige udfordringer, nemlig når mor skulle på arbejde. Pigen var rædselsslagen for, at der skulle ske moderen noget. Når hun kørte bil. Når hun var på job. Når hun var ude og svømme med hendes veninder. Altid når de skulle sige farvel, blev der en scene. Pigen stillede også alverdens spørgsmål om hvor længe hun var væk. Om hun skulle være alene det sted. Om hun kørte på almindelig vej eller motorvej. Pigen ringede og sms også i det uendelige, når moderen ikke var hjemme. Spurgte til ligegyldige ting. Moderen havde en fornemmelse af, at det blot var for at høre hendes stemme. Når hun konfronterede datteren med det, blev hun blot irriteret og sur. Moderen følte sig efterhånden overvåget konstant og under hårdt pres. For nåede hun ikke telefonen eller svarede hurtigt på sms, oplevede hun, at datteren var helt uden af den, når de fik kontakt igen. Moderen begyndte mere og mere at være hjemme, for hun orkede ikke pigens ked af det hed eller det konstante pres, over at holde øje med telefonen, for at undgå at pigen blev urolig. Det var som om det alligevel tog til med datteren.

Ingen børn eller unge skal gå rundt og have det sådan. Også familien bliver voldsomt ramt,når angst i forskellige forklædninger flytter ind. Bekymringen, ubehaget eller angsten begynder at styrer mere og mere.
Det gode ved angst er, at der kan gøres noget ved det. Jo før behandling sættes i gang jo hurtigere effekt har behandlingen.

...
Se mere

Har du gødet dit kærlighedforhold i dag?

I dag var jeg træt på den fede måde. Har slænget mig dovent det meste af dagen. Når han gik forbi, min skat, betragtede jeg ham dog ømt og nysgerrigt fra kanten af min bog.

Kærligheden passer ikke sig selv. Den kommer let med den rigtige men kan også afvikles over tid. Hurtigere end vi aner.

Vi kan tro, at vi kender hinanden efter en årrække. Vi kan holde op med at være nysgerrige. Så er det at det bliver det farligt. Farligt for et os. Farligt for individets følelse af at blive set. Følelsen af at være unik og respekteret, kan lide gevaldigt under, "ja ja jeg ved godt hvad du vil sige, tror du ikke, jeg kender dig," Måske ved vi det. Måske ikke. 
Men det ændre ikke på at jeg, du, ja vi alle har behov for at udtrykke os. At blive set og lyttet til. Få lov at tale uden at blive afbrudt,fordi den anden ikke kan lytte. Det er nemlig svært at lytte, når vi har munden fuld af ord.

Selvom vi ikke har talt meget sammen i dag , med ord. Har vi talt en masse i vores møder. Møder med øjenene. Møder med læberne. Møder af kroppe. Møder i grin. Møder i stilhed og nærvær. Møder i alt det u-udtalte. Jeg har lyttet til ham i stilhed. Uden ord. Lyttet med min sjæl og mit hjerte. Jeg elsker ham. Det ved han godt. Han elsker mig. Det ved jeg også godt. Det er trygt og dejligt. Mit hjerte smiler.

...
Se mere

Om at sige farvel og give slip på sit unge menneske.

Det var sidste dag på efterskolen. Min søn skulle sige farvel til venner og veninder og engagerede lærere. Bånd skabt og betydningsfulde venskaber etableret gennem et helt år - 24/7.

At se ham få og give kram. Blive rørt til tårer- selvom han ikke var en pige. Det lod sig ikke gøre uden. Se hans smil der bevægende alle muskler i hans smukke ansigt. Se hans øjne skiftevis stråle og være sløret af tårer. Se hans muskuløse krop og arme holde om og blive holdt i faste og kærlige kram. Kram der blev holdt. Holdt længe. Øjne der mødtes, mens tiden stod stille et øjeblik. Ord der blev delt. Alt sammen både rørende, glædeligt og bedrøveligt at være vidne til.

Jeg som mor blev rørt, dybt og hjerteligt. Jeg måtte også overgive mig til tåre fra tid til anden. 
At se min søn, forandringen fra knægt til ung mand, gennem det år der er gået. Jeg blev varm om hjertet. Helt blød og stolt. Jeg blev helt forelsket i den unge mand. 
Brøderup efterskole har gjort det fantastisk godt. Virkelig. Tak.

Nu er en ny tid foran mig som mor i relationen til min søn. Min søn flyttede ud hjemmefra, da han tog på efterskole. Det viste jeg ikke den gang. Heldigvis. Det ved jeg nu. Han kommer fremadrettet kun på besøg hjemme som gæst og ikke som dagligt medlem af familien.

...
Se mere

b2ap3_thumbnail_nr-hjertet-er-lukket.jpg

Jeg møder ofte mennesker der, når de får anerkendelse ,ikke kan tage det helt ind. Ind gennem ørene, ned i kroppen og ind i hjertet. 


Så selvom vi giver dem en masse på den konto, forbliver den tom. De kan ovenikøbet sige, at der aldrig er nogen der anerkender dem. For de opdager eller mærker det simpelthen ikke, når det så endelig sker.
Hjertet kender ikke det sprog eller det har lukket for muligheden. Eller det har lært, at man ikke må tro man er noget - mere end andre, det vil ikke ses ses osv.
Alt sammen fordi hjertet har slået sig for meget lukker det ned.

Det kræver tid på flere niveauer, at tø et sådan hjerte op eller lade det lære det ukendte sprog.

Det kan lykkes og det er smukt når det sker.

Så næste gang du siger tak fordi du....eller ...hvor er det dejligt at se dig .... Så se se ,om personen modtog det helt. Ellers gentag eller forstærk dit udtryk. Eller spørg kærligt til, om den anden faktisk hørte det, der blev sagt af dejlige ting.

Omvendt kan du spørge dig selv, om du kan modtage anderkendelsen og om du får helt ind i hjertet?

Åben dit sind og hjertet, der er anerkendelse nok til alle og du har fortjent det i overflod. Blot fordi du er dig.

Tak fordi du lyttede med - tak for dig 

Kh Susanne

b2ap3_thumbnail_11998988_725309807601062_5143558126549731474_n.jpg

Hvad fanden er du bange for?

At stå under bruseren i et bevidst nærvær. Mærke myoserne i nakken og ømheden i ryggen, smerten i knæet. Mærke vandets stråler der føles særligt sansende, når de rammer mine fingerspidser, mine kinder og læber. Når jeg ændre stilling i badet, bliver jeg igen mindet om min krops forfald. Så får jeg lyst til at stikke af. Stikke ind under mit skjold af umærkelighed. Et sted af bedrag og lukkede sanser. Et sted hvor tiden står stille. Hvad fanden sker der med den krop. Jeg bliver bange for at den alt for hurtigt lukker for mine fjollede og seriøse dansetrin i livet. Bange for at blive dømt for tung, lasket og ubrugelig.

Min hjerne prøver at udkonkurrere mig. Det vil skabe frygt og jammer. Prøver at puffe mig ind i offerets uansvarlighed af selvskabt foragt.
Hvad fanden sker der med den hjerne. Igennem hele mit liv har min hjerne været min ven. En ven der tog mig i hånden og passede på mig, ved at regne den ud.

Ok jeg kan godt regne den ud endnu. Men noget i mig ønsker at give slip på at regne den ud lige nu. Give slip på gøren og hårdtarbejdende IQ og komme tilbage til væren. Jeg har været så meget tilstede i dag. Jeg har gået rundt med sommerfugle i maven over at dele et kærlighedsfællelseskab med min skat. Så hvad fanden sker der så lige nu.

...
Se mere

b2ap3_thumbnail_11863384_725832150882161_660877237266016044_n.png

Det kunne ses i dybet. Øjnene fortalte det smertelige og det smukke. Skiftet var ikke til at tage fejl af. Sindet, kærligheden og smerten blev udtrykt lige der foran mig. Udtrykt i øjnenes vekslede udtryk i livsfuldhed. Fra stivnet, følelses - og udtryksløse. Javel det var også noget af et udtryk og gjorde særdeles stort indtryk. 

Eller glimtet af boblende lykke der fik øjnene til at skinne som to glasklare funklende 
stjerner. Som gjorde et ganske andet indtryk. Begge dele blev mærket som et følelsesspejl inden i mig......

Ordenens betydning kender vi alle, det samme med øjnenes. Vi taler om ordets magt og sjælens spejl. Spørgsmålet er hvad vi lytter mest efter og dvæler mest ved.

Vi spørger "hvordan har du det ?" Svaret kan findes i øjet der ser, og ses i. 
Sjælen danser inden bagved. Den elsker eller længes efter at blive set, sådan rigtig set. Nogen ganger lukker vi øjet for ikke at se se, især hvis vi ikke ønsker eller rummer at se, af vores egne og gode grunde.

...
Se mere

b2ap3_thumbnail_11923603_718910724907637_3967931957384993927_n.jpg

"Mit hjerte er gået i stykker "græd den lille pige.

Hendes hjerte gik i stykker den dag hendes forældre blev skilt. 
Det var nu 8 mdr siden den lille 5 årige piges liv blev drastisk ændret.
Forældrene var omsorgsfulde, kærlige, bevidste i deres forældre roller og samarbejdede det bedste de havde lært. Alligevel vedblev pigen at være dybt ulykkelig. Især skiftene mellem mor og far land var hjerteskærende. Hun skiftevis var indadvendt tilbagetrukket i sin børnehave eller hun legede i glimt men med let til gråd og kort udholdenhed i legerelationer. 
Pigen var stadig i sorg og krise.

Mor og far kom sammen med den lille pige til en børnesamtale, for at finde ud af hvad de dog skulle stille op. 
Mor, far og pigen fortalte på skift om deres oplevelse af skilsmissen. Jeg stillede de svære spørgsmål. Satte ord på savn og sorg, på vrede og håb. Jeg naturlig gjorde det naturlige i at være ramt efter en skilsmisse. Jeg talte med dem alle om tiden der hjælper til at hele små og store knuste hjerter, sammen med masser af kram og kærlighed. 
Pigen tegnede og drak juice mens hun supplerede på sin egen barnelogiske og eftertænksomme måde. Når det var farlige spørgsmål eller udsagn, kiggede hun skiftevis forsigtigt på sine forældre og mig. Mon det gik an, at sige som hun gjorde. Blev de sure eller kede af det. Men nej, hun erfarede at hendes forældre sagtens kunne bære hendes sorg, spørgsmål og behov.
Så kravlede hun op til sin mor. Op og puttede på hendes skød. Jeg hentede et tæppe og en lille bamse til hende. Kort efter faldt hun i søvn i mores arme og med sin far lige ved sin side. Stressen og uroen havde forladt den lille piges krop.

De kom ikke igen.

...
Se mere

b2ap3_thumbnail_11900117_715409205257789_8826828648879430790_o.jpg

At dele det hele 

Jeg nyder at være afsted som assistent. Falder helt ind i sindet. Kommer hjem. Er åben, boblende og frydefuld.

Midt i al glæden og åbenheden, må jeg pludselig rumme en kæmpe bølge af ked -af -det -hed. 
Når en af ens nærer bliver sorgfulde , bliver ked -af -det -heden en anelse mere håndter bar, når man kan dele den.
Ikke fikse, blot rumme, ingen ord forløser. Kun en væren her og nu

 b2ap3_thumbnail_Flyers_brn--og-ungesamtaler-2.jpg

Børn -og ungesamtaler - også ved angst.

”Hvorfor tog du ikk din telefon – jeg blev bange for du var kørt galt.”

Peter ( navn opdigtet)var tydeligvis oprevet. Mor kunne høre at hans åndedræt var hurtigt og overfladisk og hans stemme var vred og grådkvalt.

Hun blev ked af igen, at opleve sin søn i en sådan forfatning. Omvendt var hun også dybt mærket over den evindelige skyldfølelse der fulgte med. Hun følte sig ikke ok som mor, når hun pådrog sin søn denne angst. Hun måtte holde bedre øje med sin telefon.

...
Se mere

Jeg ville ønske jeg kunne tage mit barns sorg væk. Hvis bare jeg kunne sætte mig selv i stedet for, at mit barn skal have smerten. Disse følelser kender en hver forælder. Men ved skilsmisse eller andre voldsomme begivenheder er det meget udtalt.

Den lille dreng på 6 år græder ulykkeligt, mens han fortæller om det at bo på skift hos mor og far. ”Det gør så ondt på mig!” udbrød faren. ”Jeg ville ønske jeg kunne tage hans smerte væk” Mor nikker samtykkende mens hun skiftevis ser på mig og sin søn med våde øjne.

Drengens far og mor var tydeligvis meget berørt af deres søns ulykkelighed. Dette fuldt forståeligt. Alt andet ville have gjort mig urolig. De var blevet skilt for 8 måneder siden. Drengen havde on and off vist hvor dybt berørt han var af, hans nye familie situation.

Begge forældre fortalte uafhængigt af hinanden, at de havde gjort det bedste de kunne i den svære situation. Det var dog som at drengens ked af det hed og smerte blev ved, fortalte de. Det er jo snart længe siden.

...
Se mere

b2ap3_thumbnail_born-unge-samtaler.jpg

Børn og unge - når livet gør ondt.

Jeg har fået en dejlig,og for børnene derude, en vigtig invitation.

Jeg er utrolig glad. Først var det lægerne i lægecentret der ønskede et oplæg om børne/ unge samtalen.

En dejlig invitation til et kompetent publikum.

...
Se mere

b2ap3_thumbnail_foelg-med-dig-selv.jpg

Kan du følge med dig selv?

Mærk efter i din krop, om den blot er med dig som et tomt hylster. 

Er du afspændt og i balance eller trækker du kun dit vejr i det øverste af brystet. Måske er din krop mere eller mindre anspændt unødigt. Måske kan du slet ikke mærke din krop men blot " høre" dine tanker.

Hvis det sidste er tilfældet, tyder det på ,at du ikke kan følge med dig selv. Noget af dig er ikke med. Noget af livet i dig kunne shine mere. Noget af dit liv, kan blive mere afstresset og i balance. Noget af dig lever ikke fuldt ud. Med den nydelse, ro, balance og grin det fører med sig.

...
Se mere

 

Medlem af psykoterapeutforeningen (MPF)